Üst çene yüzün ortasında bulunan sağ ve sol iki segmentin birleşimi ile oluşan bir kemiktir. Üzerinde burnu bulundurur. Beslenme, konuşma, solunum ve koku alma gibi çok önemli fonksiyonları vardır. Üst çene ameliyatı ile bu bölgedeki şekil bozukluklarının düzeltimi sağlanır.

Üst Çene Yapısı Bozuklukları

Üst çene bozuklukları değişik nedenlerle oluşabilir. Bunlar arasında parmak emme, küçük yaşlarda geçirilen travmalar, erken çekilen dişler, infeksiyonlar, doğumsal anormalikler ya da ırksal özelliklere bağlı gelişme gerilikleri sayılabilir.

Üst çenede en sık rastlanılan bozukluk çenenin geride olması, yani az gelişmesi ve asimetrilerdir. Bunların düzeltilmesi üst çene ameliyatı ile yani ortognatik cerrahi yapılarak sağlanabilir. Tedaviye ortodontistlerin diş dizilimini düzeltmek amacı ile tel takmaları ile başlanır. Hastaya çekilen grafiler ve model kalıpların değerlendirilmesi ile ameliyat planlaması yapılır. Isırma plakları hazırlanarak ameliyatı yapacak cerraha yönlendirilir.

Alakalı olan diğer blog yazılarımız: Çene Ameliyatı

Çene Cerrahisi

Çene Ameliyatları Çeşitleri Nelerdir?

Üst Çene Ameliyatı Tekniği

Üst çene ameliyatı; ağız içerisinde üst dudakla, üst çene kemiği arasında yapılan  kesi ile başlanır. Üst çene bozukluklarında (deformitelerinde), üst çene kemiği burun tabanından, diş köklerinin üstünden kesilerek (osteotomize edilerek ) üst çenenin altta kalan dişli kemik bölümü serbestleştirilir. Bu sırada üst çene kemiği sadece yumuşak damak tarafından tutulmakta ve ondan gelen damarlarca beslenmektedir.

Üç boyutlu olarak hareketli hale gelen üst çene kemik segmenti; daha önceden hazırlanmış uygun ısırma plağı yerleştirilerek planlanan ideal yerine getirilir ve üst çenenin üstte kalan kısmına, yeni pozisyonda mini plaklar ( küçük, paslanmaz alaşımdan delikli metal) ve vidalar aracılığı ile tesbit edilir.

Üst çene kemiği gereksinime göre ileriye, geriye alınabildiği gibi gömülme, sarkıtma, rotasyon gibi  işlemler yapılabilir. Ağız içerisindeki kesi eriyen iplikle dikilerek kapatılır. Bu ameliyat sırasında belirgin bir septum (burun) deviasyonu varsa düzeltilebilir, burun ucu düşüklüğü biraz giderilebilir. Aynı şekilde yumuşak dokularda askılanabilir.

Üst Çene Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Üst çene ameliyatı uygulanan hastalarda ameliyat sonrasında; ağrı kesici, antibiyotik ve yüzün şişmesini azaltacak tedavilerin yanısıra serumlarla destek tedavisi yapılır. Hastanın yoğun bakımda kalmasını gerektirecek durum çok nadir görülür. Beslenmeye aynı gün sulu gıdalarla başlanır. Hastanın genel durumu düzeldikten sonra genellikle ameliyattan 2-4 gün sonra alt ve üst çene dişleri birbirlerine lastiklerle tesbit edilerek ağız 1-3 haftalığına kapatılır. Bu kemik iyileşmeyi daha güvenli hale getirir.