Burun estetiği, burun görünümünü değiştiren cerrahi ameliyatlardır. Burun ameliyatı ile burnun daha güzel görünmesini sağlamak bir yana, nefes alma problemlerini de giderir. Burun estetiği fiyatlarını öğrenebilmek için yazıyı sonuna kadar okuyunuz.
Burun yapısının üst kısmı kemik, alt kısmı ise kıkırdaktır. Burun estetiği ile; kemiği, kıkırdağı, cildi veya bu üçlüyü de değiştirmek mümkün. Bu karara, hekiminizle beraber muayene sonrası varacaksınız.
Burun estetiği ameliyatı olmadan önce, doktorunuz cildinizin bu ameliyata uygun olup olmadığını ve diğer tüm kriterleri gözönünde bulundurarak sizler için bir ameliyat planı belirleyecektir.
Burun Estetiği Neden Olunmalıdır?
Burun estetiği ile burnunuzun boyutunu, şeklini veya oranlarını değiştirmek mümkündür. Herhangi bir yaralanmaya karşı oluşan deformiteler, doğum kusurunu düzeltmek veya solunum güçlüğü çeken hastaların, burun ameliyatı olması gereklidir.
Prof. Dr. Kemal UĞURLU’dan Burun estetiği için randevu alın.
Burun Estetiği Riskleri Nelerdir?
Her ameliyatta olduğu gibi burun estetiği ameliyatı da riskler taşır:
- Kanama
- Enfeksiyon
- Anesteziye ters tepki
Burun ameliyatında bulunan diğer ve çok sık görülmeyen riskler ise şunlardır:
- Burundan nefes almakta güçlük çekmek
- Burun içinde ve çevresinde uyuşma
- Devam edebilen ağrılar, şişlik ve renk değişikliği
- Septumda bir delik (Septal Perforasyon)
- İkinci ameliyat gerekliliği
Risklerle alakalı kendi doktorunuzla görüşmeli ve sizin bu risklerle karşılaşıp, karşılaşmayacağınızı doktorunuzun size muayene sırasında anlatması gerekir.
Burun Estetiğinde Yaş Sınırı Var mı?
12 yaşında bütün dişlerin kalıcı olarak çıkması ile beraber yüz gelişimi yeni bir aşamaya geçer. Yüzün bütün üniteleri gibi burun gelişimide 18-23 yaşlarına kadar devam eder. Eğer alt ve üst çenedeki diş dizilimi iyi, çene kapanımları ve ısırım düzgünse yüz ve burun gelişimi daha dengeli , daha güzel olacaktır.
Örneğin alt çenesi az gelişmiş bir kişinin burnunun daha uzun ve kemerli olması sık görülen bir durumdur. Az gelişen bir alt çene, yüzün iskeletsel dengeleri açısından ancak büyük burunla kompanse olabilmektedir. Aynı şekilde fazla belirgin bir alt çene, daha küçük ve basık bir burunla yüz dengesini bulabilmektedir.
Bütün vücut iskelet sisteminde olduğu gibi yüzün bütün ünitelerinin kendi aralarında bir biomekanik dengesi bulunmaktadır ve gelişimleride bu dengeye uygun şekilde olmaktadır. Erken yaşta bilinçsizce çekilen bir kalıcı dişin yeri boşaldığı için çenenin şekilsel olarak ve ısırım olarak bozulması buna bağlı yüz ve burunda şekilsel bozukluklar yaratması olasılığı çok artmaktadır. Bu nedenle öncelikle 12-18 yaşları arasında dişlerin iyi bir dizilime kavuşturulması (sorun varsa ortodontistlerden yardım alınabilir) yüz ve burun estetiğiaçısından çok önemlidir.
Burun Ameliyatına Hazırlık Nasıl Yapılır?
Burun ameliyatını planlamadan önce, ameliyat olacağınız doktor ile bunu önceden görüşüp önemli kriterleri cerrahınızla detaylandırmalısınız. Doktor ve hasta arasında geçecek muhtemel konuşma şu detayları içerecektir:
Ameliyat geçmişiniz:
En önemli sorulardan biri ise, doktorunuzun size soracağı; hedeflediğiniz burnun nasıl olması gerektiğidir. Doktorunuz ayrıca daha önce ameliyat olup olmadığınızı soracaktır. Bu duruma burun tıkanıklığı ve bugüne kadar düzenli olarak kullanmış olduğunuz ilaçlar da dahildir. Hemofili gibi pıhtılaşma bozukluğunuz varsa, burun estetiği ameliyatı için doğru bir aday olmayabilirsiniz.
Kan tahlili:
Doktorunuz, sizden kan tahlili talep edebilir, muayene ederken de yüz özelliklerinizi ve burnunuzun dışını ve içini de inceleyecektir.
Derinizin ince oluşu, burun kıkırdağınızın sağlamlılığı, burun ameliyatınızın sonucunuzu etkileyebilecek kriterlerdendir.
Photoshop:
Doktorunuz, burun ameliyatı öncesi, burnuzu sağdan, soldan ve aşağı kısımdan (başınızı yukarıya kaldırmanızı ve tam karşınızdan burnunuzun fotoğrafını çekecektir.) fotoğraflarınızı çekecektir.
Burun ameliyatı öncesi ise, photoshop yapıp sizlere tahmini ve fikir vermesi açısından burnunuzun ameliyat sonrası olabilecek şeklini gösterecektir. Ameliyat sonrası ise tekrar burnunuzun fotoğrafları çekilir ve hiçbir şekilde photoshop işlemine tabii tutulmaz.
Beklentileriniz:
Son olarak ise beklentileriniz hakkında doktorunuz ile son bir görüşme yaparsınız. Doktorunuz, burun estetiği ile size neler yapılabileceğini ve yapılamayacağını ve muhtemel ameliyat sonucunuzu sizlerle paylaşacaktır.
Burun ameliyatı sonrası oluşabilecek burun şeklinizle alakalı az da olsa kendinizi gergin ve şüphe içinde hissetmeniz olağandır ancak kafanıza takılan tüm sorularınızı ve istediğiniz burun şeklini doktorunuz ile paylaşmanız gerekmektedir.
Küçük bir çeneniz varsa, doktorunuz sizin çenenizi de ameliyat etmek isteyebilir. Bunu istemesinin sebebi ise, ameliyat sonrası ortaya çıkan burnunuzun çenenizle daha orantılı ve yüzünüzde çok daha iyi görüneceğini düşünmesi olabilir. Çene ameliyatını olmanız gerekmez ancak dediğimiz gibi yüzünüz ile daha dengeli görünebilir.
Çene ameliyatı hakkında bilgi alabilmek için aşağıdaki blog yazımızı da okuyabilirsiniz:
Çene Ameliyatı
Burun Estetiği İsteyen Hastanın Genel Muayenesi
Bütün ameliyatlarda olduğu gibi estetik amaçlı ameliyatlardada kişinin yaşı, genel beden sağlığı ve psikolojik durumu çok önemlidir. 17-18 yaşın altında gelişim tamamlanmadığı için özel durumlar dışında burun estetik ameliyatları uygun değildir.
Önemli bir sistemik hastalığın ( kalp, akciğer hastalıkları, anemi, diabet, aşırı sigara-alkol kullanımı, bazı ilaçların kullanımı, infeksiyonlar, tümör hastalıkları, psikiatrik hastalıklar vb.) varlığında burun estetik ameliyatları yapılamayabilir.
Bu nedenle hasta mutlaka hekimini bilgilendirmeli, konu hekim tarafından ayrıntılı olarak değerlendirilmelidir. Bir ameliyatın estetik amaçlı olması teknik olarak diğer ameliyatlardan daha az değerlendirileceği yada daha kolay, basit olduğu anlamına gelmez.
Burun estetiği ameliyatlarında öncelikli değerlendirilmesi gereken en önemli konulardan biriside kişinin içerisinde bulunduğu psikoljik durumdur. İlk muayenede bu konuya yeterince zaman ayırarak hastanın burun estetiğini ne kadar zamandır estetiği, yakın zamanda sosyal hayatındaki değişimler ( evlenme, boşanma, vefat, ani kararlar, derin üzüntüler, depresyonlar vb.) çok önemlidir.
Bir diğer üzerinde durulması gereken konu kişinin motivasyonu ve ameliyattan beklentisidir. Bir burun estetiği ameliyatında elde edilebilecek sonuç kişiden kişiye, burundan buruna doğal olarak farklılıklar gösterecektir. Çünkü standart bir ameliyat tekniği yoktur.
Her şey deneyime ve cerrahi öngörüye göre yapılmaktadır. Bu nedenle burun estetiği isteyen kişinin beklentilerinin gerçekliğe uygunluğunun araştırılması ameliyat sonrasında yaşanabilecek beklenti sorunlarını en aza indirecektir.
Yüzün Muayenesi
Burun, yüzün ortasında en önemli estetik ünitedir ve diğer anatomik bölgelerle fonksiyenel ve estetik etkileşim halindedir. Basık veya çıkık bir alın yapısı, küçük veya büyük bir alt çene, belirgin yada silik bir yanak yapısı burnun farklı algılanmasına yol açabilmektedir. İnsanların yaklaşık yüzde otuzunda yüz, kol-bacak ve beden asimetrileri yani iki yarının birbirine eşit olmaması sorunu vardır.
Bu bir hastalık durumu değildir. Ancak asimetri biraz belirgin olduğunda bazen burnun bir tarafa doğru eğilmesine yol açabilmektedir. Burnunun eğri olduğunu düşünen insanların önemli bir kısmında yüz asimetrisi bulunmaktadır. Her nekadar yüzdeki asimetri genellikle bir tedavi gerektirmesede burun estetik ameliyatı yapılırken burnun eğriliği dikkate alınarak özel yöntemlerle orta hatta alınmaya çalışılmaktadır.
Ayrıca profilden yüzün ve burnun ayrıntılı değerlendirilmesi gerekir. Alt çene veya alındaki mevcut sorunlar giderilerek daha iyi bir burun estetik görünümü sağlanabilmektedir.
Burun Ameliyatı
Hastanın muayenesinde not alınan ve hasta ile paylaşılarak düzeltilmesine karar verilen, burnun şekil ve nefes sorunlarının bir plan dahilinde sıra ile düzeltilmesi işlemidir. Cerrahın deneyimine göre farklı teknikler kullanılabilirsede ideal olanı burnun gerektirdiği uygun ameliyat tekniğinin seçilmesidir.
En sık kullanılan ameliyat teknikleri açık, kapalı veya yarı açık dediğimiz Delivery tekniğidir. Hangi yöntemin daha iyi olduğu çok anlamlı bir tartışma değildir. Çünkü aynı sonuca farklı araçlarla ulaşılması bilimin kendi doğası içinde vardır. Her tekniğin avantaj ve dezavantajları veya detaylarda farklı üstünlükleri vardır. Temel olan bir tekniğin üstünlüğünü savunmaktan ziyade bütün tekniklere yeterince hakim olacak kadar deneyim kazanarak hastaya en uygununu yapmaktır.
Ameliyat genel anestezi ile yapılır. Buruna kanamayı azaltmak amacı ile özel bir sıvı injekte edilerek başlanılır. Burun ucundan veya deliklerin içerisinden girilerek kemik ve kıkırdak yapılar ortaya konur. Önce septum dediğimiz orta kıkırdak bölme düzeltilerek gereksinim duyulacak olan kıkırdak dokusu buradan alınır. Daha sonra burun sırtındaki kemik ve kıkırdak fazlalıklar törpülenerek veya kesilerek çıkarılır.
Burun kemikleri yanlardan küçük kesicilerin yardımı ile ince bir şekilde kesilerek daraltılır. Burun orta kısmında bulunan ve nefes alıp vermede ayarlama (Valv) görevi bulunan üst kıkırdaklar düzeltilir, gereksinim varsa septumdan alınan kıkırdaklar burada kullanılır.
Burnun uç kısmı içinse alt kanat kıkırdaklar ve septumun alt ucu beraber düzeltilir bunun için yine septumdan alınan kıkırdaklar kullanılır. Estetik görünüm için en önemlisi kişinin yüz yapısıdır. Olabilecek en doğal görünüm fonksiyonu bozmadan verilmelidir.
Burun Estetiği Sonrası Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Burun ameliyatı sonrası, aspirin ve ibuprofen içeren ilaçlardan uzak durmanız gerekir. Bu ilaçlar, kanamanızı artırabilir. Sadece, doktor onayı ile ve reçete edilen ilaçları kullanmalısınız. Bitkisel ilaçlar ve supplementlerden de uzak durmanız gerekir.
Sigarayı içiyorsanız eğer, sigarayı derhal bırakmalısınız. Sigara sizin iyileşme sürecinizi yavaşlatır ve enfeksiyon kapmanıza neden olabilir.
Burun Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci?
Burun ameliyatı ortalama 2 saat civarında sürer ve ameliyat sonunda plastik bir atel burun üzerine konur. Burun uç kısmında küçük birkaç dikiş konulur. Burun içerisinde yapılan işleme göre silikon bir tampon yerleştirilir. Bunların çıkarılması 7. Gün olmaktadır ve Ağrısız bir işlemdir. İyileşme yaklaşık 7-10 gün kadardır. Burnun son halini alması 6 aydan bir yıla kadar bir süreyi kapsamaktadır.
Burun Estetiği Fiyatları 2022
Burun estetiği için net bir fiyat verebilmek için önce hastayı muayene etmemiz gerekir, uzakta olup veya muayeneye gelemeyecek olanlar ise WhatsApp üzerinden burnunun; önden, yandan ve alttan fotoğraflarını çektikten sonra gönderip, fiyat sorabilirler.